28 June 2009

:: Lambaian Manek Urai

Bismillahirahmanirrahim
.
Assalamualaikum dan salam sejahtera
.
PEMUDA!!!!! GEMPUR!!!!!
.

Itulah laungan pekikan semangat para pemuda UMNO di Manek Urai yang berjuang bersungguh-sungguh untuk merampas kembali DUN Manek Urai yang jatuh ke tangan Pas pada pilihan raya umum dahulu. Imej UMNO dikatakan bergantung kepada pilihan raya kecil ini. Sungguh besar ertinya untuk memenangi pilihan raya kecil ini. Saya juga tidak berkecuali menabur jasa dan keringat untuk turut sama dalam barisan membela Manek Urai. Penat lelah tidak dihiraukan oleh Pemuda UMNO Kelantan yang telah berjanji untuk bertempur di Manek Urai. Baru-baru ini saya di hantar oleh Pemuda UMNO bahagian Pasir Puteh ke Janda Baik iaitu Institut Latihan Memperkasakan UMNO (ILMU) untuk berkampung disana melihat, mengatur strategi, menganalisis kekuatan dan kelemahan UMNO pada pilihan raya lepas.

Hasilnya memang cukup bermakna kepada semua Pemuda Tahan Lasak Negeri Kelantan yang telah berjaya mengikuti kursus ini. Semangat baru yang disuntik merancakkan lagi rentak perjuangan Pemuda di Manek Urai. Setelah berkursus disana saya merasakan UMNO dilihat mampu untuk mengambil kembali Manek Urai berdasarkan komitmen Pemuda yang ditunjukkan.

Sedarlah wahai seluruh pengundi Manek Urai. Buatlah pilihan yang bijak. Jangan jadikan bangsa kita di laga-lagakan. Sejarah telah membuktikan suatu masa dahulu. Parti yang menjadi tunjang orang melayu adalah UMNO. Pas juga UMNO suatu masa dahulu. Perpecahan orang melayu bermula dikala itu. Kini makin tenat orang melayu. Satu persatu kuasa melayu ditidakkan. Jangan sampai agama ISLAM kita ditidakkan disebabkan kita sendiri. Jangan kita menjadi punca untuk generasi akan datang hidup senang sama seperti kita hari ini. Kenapa perlu memilih UMNO??

Jawabnya adalah UMNO lah yang boleh dan mampu menjadi pemimpin serta pentadbir negara pelbagai ras dan etnik ini. Hanya UMNO yang mampu mengawal tuntutan rakyat Malaysia berbangsa cina dan india melalui MCA, MIC, GERAKAN dan PPP sekalipun. Parti Pas dulu pun saya lihat mampu untuk mengambil alih tugas UMNO ini suatu masa dahulu berdasarkan di Negeri KELANTAN. Namun sangkaan saya mula meleset.

Tengok sahaja politik di PERAK. Menteri besarnya memang orang Pas. Namun di belakangnya penuh dengan agenda DAP. Dapat sahaja kuasa diberinya hak tanah kepada orang cina komunis yang dahulunya berada di dalam hutan di Kampung Baru selama 999tahun. Orang Pas kata tak lama 999 tahun tu. Namun sedarkah kita semua tanah itu tidak akan bertambah. Makin kurang adalah. Mujurlah Sultan Perak mahu MB nya orang Melayu kalau tidak apa nak jadi tidak tahulah. Mengapa semasa perhimpunan di Perak baru-baru ini tidak ada langsung kelibat orang cina yang turut sama meniarap di depan kereta Sultan PERAK. Kenapa hanya orang melayu!! Jelas untuk saya mengatakan DAP berjaya melagakan dan memecahkan orang melayu khususnya di PERAK. Hari ini percaya atau tidak, orang cina tidak lagi mengundi BN kerana mereka telah dapat apa yang mereka inginkan dengan mengundi Pas. Jadi kita orang melayu akan menang sorak kampung tergadai. Jangan sampai mereka menuntut Masjid kita di runtuhkan supaya menyamai bilangan kuil budha dan hindu sajalah. Pas tidak mampu mengatasinya. Hadirnya Lee Kuan Yew tempoh hari di Tanah Melayu baru-baru ini haruslah kita fikir. Semasa sebelum kemerdekaan dahulu Lee Kuan Yew lah salah seorang yang menyokong Malayan Union. Lari mereka ke India bersama 2 orang rakan Cinanya yang lain. Malayan Union mahu menghapuskan institusi Raja-Raja.
.
Kepercayaan saya kepada parti PAS mula lagi terhakis apabila salah seorang EXCO NEGERI Selangor, juga merupakan wakil dari parti PAS. Yang dulunya semasa berceramah lantang kata pemimpin UMNO ini yang menggalakkan ARAK dan JUDI. Lebih malang lagi dia mendakwa nak solat pun tidak khusyuk kerana melihat kilang arak berdekatan dengan surau. Tapi kini di Selangor dan Kedah, kenapa tidak dibatalkan atau dikawal pengeluaran lesen untuk kilang arak dan judi ini. Jika kita lihat di Selangor makin banyak adalah. Berkali-kali ganda lagi. Jika kita tanya, YB jawab kita bagi lesen untuk orang bukan ISLAM so orang ISLAM tak yah belilah. Mudah pulak dijawabnya. Ingatkan dulu nak banteras habis-habisan. Kilang yang didakwanya nmengganggu untuk khusyuk itu makin besar adalah. Aduhh.. Haru biru rakyat. Nak bina ladang BABI adalah, yang terbesar di Asia Tenggara pulak tu. Nanti kena selsema BABI baru tahu.
.
Sudahlah parti Pas. Dulunya cukup saya kagumi keunggulan kamu, namun hari demi hari saya mula rasa sedih terhadap Pas. Kenapa tidak mahu memaafkan UMNO untuk bersatu. Kenapa mahu terus menyerang orang sesaudara kamu.
.
Pasal negara ISLAM juga saya cukup kecewa. Tiap-tiap hari saya mengikuti perkembangan Parlimen Malaysia. Mengapa tiada satu usul pun sehingga hari ini usul untuk Menggubal Undang-Undang Islam. Di kampung Pas cukup handal dengan berceramah melabelkan UMNO itu KAFIR, KOMUNIS dan AYAH PIN. Namun di parlimen Pas senyap. Mana Laungan TAKBIR semangat semasa berceramah. Saya amat yakin jika di cadangkan usul tersebut maka UMNO akan sedia menyokong. Tetapi perlulah kepada perangcangan yang baik dikalangan UMNO-PAS. Wujudkan perpaduan dahulu. Baru mudah nak angkat tangan.
.
Di Manek Urai sekali lagi isu Undi Pas Masuk SYURGA didendangkan. Khutbah jumaat di Manek Urai sekali lagi dijadikan pentas untuk menghentam orang UMNO. Sehinggakan lupa untuk membaca doa kepada SULTAN. Terkejut saya mendengar berita ini. Sedih saya memikirkannya. Penyebabnya hanyalah satu iaitu apabila Ulamak dan Pemimpin dicelarukan. Menurut salah seorang penceramah semasa berkursus memberi contoh semasa khalifah Abu Bakar, Uthman, dan Saidina Ali. Mereka semua mengishtiharkan mereka bukan ulamak lagi setelah menjadi pemimpin. Mereka bimbang conflict of interest akan berlaku. Sayangnya mereka terhadap agama. Namun kini dalam Pas mereka mendakwa mereka Ulamak dan mereka juga menjadi pemimpin. Ulamak -ulamak yang tidak berpolitik apabila menegur mereka dituduhnya dibayar oleh UMNO. Mereka didakwa di sogok wang untuk keluarkan kenyataan. Itulah realiti pari Pas.
.
Kepada pengundi MUDA Manek Urai. Sedarlah hanya parti UMNO sajalah yang mampu mentadbir urus MALAYSIA. Pas jelas sudah gagal ujian yang lepas. Kita PEMUDA tidak akan rela kepada mana-mana parti jika mereka menggadai AGAMA,BANGSA dan TANAH AIR.
.
"Jenaka Pilihan raya; PAS kena H1N1=Hadi 1 Nik Aziz 1"
:: Bertasbih lebih baik dari laungan takbir yang menunjukkan kemegahan dan keangkuhan kerana ALLAH sahaja layak untuk itu

No comments: