21 December 2011

:: Kisah MAHASISWA universiti

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Pengalaman memang tidak dapat dibeli dan amat beharga. Selaku bekas Pemimpin MAHASISWA Universiti Sains Malaysia (MPP USM 07/08) sudikan untuk saya untuk berkongsi satu cerita yang saya karang berdasarkan 5 tahun saya di USM kampus kesihatan Kubang Kerian Kelantan.

Saya ada kawan nama dia ADAM (bukan nama sebenar). ADAM pada hari orientasinya di hantar oleh ibu dan bapa serta keluarga ke Universiti melapor diri dengan penuh semangat. Membawa filem x-ray miliknya, beratur memakai tai walau hujan panas tidak pernah di hirau. Keluarga ADAM sangat sederhana. Dia mengisi borang PTPTN, berkejaran fotostat kesana-kemari, sibuk meminta pegawai Universiti untuk membuat pengesahan sijil-sijil beliau. Dengan harapan memohon pembiayaan PTPTN untuk saraan hidup sepanjang di Universiti. Selepas menyesuaikan diri dengan keadaan Universiti ADAM telah mempunyai ramai rakan. Bukan sahaja dikalangan pelajar tahun satu namun termasuk abang-abang dan kakak-kakak senior. Dia juga gemar menjadi sukarela untuk mana-mana program anjuran pihak Universiti. Sebaik sahaja Azan dilaungkan Alhamdulillah ADAM masih lagi diberikan kekuatan untuk berjemaah di Surau Universiti.

Seperti biasa setiap tahun Universiti akan mengadakan pemilihan pemimpin MAHASISWA. Pada saat ketika itu, ADAM dan rakan-rakan yang lain mula diasingkan berdasarkan banyak perkara yang pada mulanya ADAM tidak pun menyedari kategori-kategori pengasingan yang dibuat oleh SENIORnya. ADAM mula rasa tidak selesa. Lalu ADAM yang terkenal dengan sikap berani dia mula berfikir untuk memasuki kumpulan yang dirasakan ADAM pada pihak yang BENAR. ADAM makin ragu. Seperti biasa solat jemaah tidak ADAM tinggal di Surau Universiti. Semasa hendak ADAM melangkah keluar dari surau ada Senior yang membahagikan risalah yang tidak pernah ADAM baca di tangga surau. Ada juga ditinggalkan dipintu masuk surau. Risalah tidak lain tidak bukan hanya untuk memecah belahkan jemaah mahasiswa. Banyak salah dari betul. ADAM tidak mudah tertipu dengan risalah-risalah begitu, fikirnya.

Di tahun kedua ADAM di Universiti, ADAM mula mengalami masalah dalam pelajaran, mungkin kerana sedikit selesa kerana duit PTPTN yang dapat masih banyak lagi baki. Alasan ADAM yang lain dia tidak masih lagi biasa dengan cara peperiksaan Universiti. Seperti biasa tahun kedua, pemilihan raya kampus dijalankan lagi, dengan tujuan mendapat pelapis pemimpin MAHASISWA. Menjelang musim pilihan raya, makin banyak lagi dugaan terhadap ADAM. Masakan tidak dulu dia dijemput untuk duduk dengar sahaja dalam satu kem kepimpinan, kini di tahun kedua dia diberikan tugasan. Hebat tugasan diberikan kepadanya, kerana apa? kerana ADAM seorang yang beketerampilan antara rakan-rakan yang lain. Mampu bercakap di khalayak. Gemar menjadi Pengerusi Majlis. Hebatkan ADAM. ADAM semakin disanjung rakan, dan disegani di Universiti. Walaupun masih di tahun ke dua pengajian. Masih lagi ada 2 tahun untuk mengemgam Ijazah. ADAM dijemput oleh rakan Universiti yang lain untuk memberi ceramah. Boleh dikatakan cuti semester ADAM tidak pulang ke kampung kerana jemputan di seluruh Universiti untuk memberi ceramah. Skrip sudah ada cuma semangat dan kelantangan ADAM diperlukan. Tanpa pedulikan sumber skrip itu, benar atau salah, halal atau haram, fitnah atau tidak, ADAM tidak hirau kerana teriakkan dan laungan semangat para hadirin membakar semangatnya.

Di tahun ketiga, ADAM mendapati keputusan peperiksaannya makin menurun. Fokus terhadap kuliah makin hilang. Matlamat dan pesanan serta niat nampak makin terpesong jauh. ADAM mulanya berfikir untuk kembali menumpukan pembelajarannya, namun dia tidak dapat kerana pilihan ADAM sendiri. ADAM mula menggemari aktiviti luar kuliah. Hujung minggu ADAM tiada di kampus. ADAM sibuk berprogram. Kadang-kadang ADAM diuji dengan tugasan duniawi sehingga ADAM tidak lagi datang berjemaah di Surau. Rakan-rakan yang tidak sebaju dengannya tidak dipeduli. Lebih buruk tidak bertegur sapa kerana rakannya menegur sesuatu yang menyentuh prinsip perjuangannya. AKIBATNYA ADAM gagal dalam peperiksaan. PTPTN ditarik disebabkan keputusan yang amat teruk. ADAM di khendaki mengulang subjek atau EXTEND pengajian. Tidak sesekali ADAM rasa menyesal dek kerana semangat perjuangan melebihi segalanya.

Akhir tahun pengajian, rakan-rakan ADAM meraikan kejayaan memperolehi Ijazah. Ibu bapa mereka menangis kegembiraan dan kesyukuran. Adik beradik mereka jadikan kakak-kakak dan abang-abangnya yang berjaya itu sebagai batu loncatan atau benchmark. Ada yang menyambung pengajian ke Sarjana ada juga berusaha melengkapkan kemahiran insaniah untuk meningkatkan harga diri dan kecekapan. Kawan-kawan ADAM yang dapat tajaan JPA, Alhamdulillah telah berjaya diambil menjadi penjawat AWAM. Lebih manis ADAM melihat senior yang mula-mula mengajak ADAM menyertai kem kepimpinan dahulu telah tamat PHD. Maka ADAM tertinggal seorang di belakang senior-seniornya dan rakan sebatchnya yang lain. Tetap mahu terus berjuang ikrarnya. Begitulah hebatnya ADAM rakan MAHASISWA saya.

"Peranan rakan amat HEBAT"
:: Mahu cerita kisah AH CHAI pula lepas ni

No comments: