06 June 2014

:: Memartabatkan Profesion PENGAJAR, KKM

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

1. PENGAJAR merupakan salah satu Profesion yang amat mencabar. Penglibatan dalam bidang akademik memberi dimensi baru kepada perjalanan hidup saya. Hampir 4 tahun bergelar Pengajar di sebuah Kolej yang terlama di kalangan Kolej-kolej di bawah Bahagian Pengurusan Latihan, Kementerian Kesihatan Malaysia, saya akui masih belum cukup memberi gambaran keseluruhan mengenai Profesion ini.

2. Mengenang masa temuduga jawatan ini di Kota Bharu, Kelantan. Membuat permohonan pada Semester akhir Sarjana saya melalui SPA. Alhamdulillah dipanggil temuduga di pusat temuduga SPA. Berbekalkan semangat dan pengalaman yang dipunyai sesi temuduga telah berjaya dan telah dilantik dengan penempatan di Sungai Buloh, Selangor.

3. Saya akui pengalaman dalam penglibatan segala aktiviti semasa bergelar Mahasiswa telah banyak membantu saya dalam kerjaya sebagai PENGAJAR. Menyertai Pembantu Pelajar Minggu Suai Kenal, (PPMS) mirip program Orientasi Pelatih, KKM. Program BTN pula banyak membantu saya mengendalikan Program Transformasi Minda, (dulunya Induksi penjawat awam). Belajar berorganinsasi semasa MPP pula memberi keyakinan yang kuat untuk mengetuai banyak Jawatan Kuasa Kolej ini. Alhamdulillah. Tidak dinafikan juga semangat kepimpinan ini sebenarnya didorong oleh Arwah Ayah (Muhamad Rusli Bin Jusoh).

4. Mengulas mengenai Profesion PENGAJAR ini bagi saya yang baru 4 tahun, saya akui agak tidak adil, namun saya berpendapat Profesion ini amat mencabar dan mampu berkembang dengan baik sekali. Bertugas sebagai tenaga akademik sudah tentu tugas hakiki seperti menyampaikan kuliah, mengendalikan tutorial, mahupun beramali. 

5. PENGAJAR sedikit berbeza dengan PENSYARAH, mirip pula para GURU. Ekslusifnya PENGAJAR adalah gabung jalin tenaga yang sangat berpengalaman dan yang muda. Saya juga melihat tren pengambilan PENGAJAR baru dari kalangan orang muda amat memuaskan. Tambahan pula kebanyakan PENGAJAR baru sudah mempunyai SARJANA. Ada juga dalam kalangan mereka sedang menyambung pengajian ke peringkat Ph.D.

6. Dari segi kenaikan pangkat, ada sinar di hujung jalan. Ini kerana peringkat tertinggi seorang PENGAJAR dalam hiraerki Penjawat Awam adalah sehingga U54. Menjadi Ketua Program, seterusnya Timbalan Pengarah serta Pengarah memerlukan pengalaman yang pelbagai. Aspek kepimpinan dan organisasi sepatutnya berada dalam kelas yang tersendiri. Kekredibiliti seorang PENGAJAR dapat dilihat dalam penganjuran pelbagai program, baik di peringkat Disiplin, Kolej, Zon mahupun Kebangsaan.

7. Saya berpengalaman menyertai pelbagai peringkat penganjuran program di sini. Jujur saya melihat aspek DISIPLIN atau BIDANG KEMAHIRAN masih menebal. Tembok agak tebal namun tidak mustahil dirobohkan. Ini kerana PENGAJAR terdiri daripada disiplin yang pelbagai. Tentunya DOMINANNYA Jururawat, Pengkhususan (Pos Basik), Pembantu Perubatan (MA), Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (IK atau PPKP), Jurupulih anggota, Jurupulih carakerja, Juru X-Ray, Pembantu farmasi, Juruteknologi Makmal Perubatan, juga Pembantu Kesihatan Awam. Bergabung pelbagai disiplin menuntut banyak pengorbanan serta pemahaman dalam setiap keputusan. 

8. Buang semua hasad dengki, demi Profesion. Atas maksud itu, kita raikan Sambutan Hari PENGAJAR. KSKB Sungai Buloh membuat langkah tepat. Ditubuhkan Jawatan kuasa secara sukarela. Saya salah seorangnya. Kami berusaha menjayakannya. Merancang aktiviti demi PROFESION PENGAJAR. Selamat maju jaya para PENGAJAR. Bertemakan REJUVENATION OF ACADEMIA CULTURE. Kita raikan, PROFESION kita."Kecemerlangan PENGAJAR kebanggaan kami"
:: Sibuk dengan raptai dan persediaan 

No comments: