17 September 2014

:: Selamat Datang UiTM Cawangan Sungai Buloh

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,
1. Tarikh 16 September 2014 (Selasa) merupakan satu lagi tarikh bersejarah dalam hidup saya. Alhamdulillah dikurniakan rezeki yang tidak disangka-sangka, bermula lembaran baru perjalanan hidup di perantauan. Menjadi seorang Pelajar Ph.D saya yakin dan percaya tidak semudah dan penuh dengan jadual perlu direncanakan sebaik mungkin. Isteri saya mendaftar di UiTM Kampus Perubatan, Sungai Buloh. Kami sekeluarga menginap di Kolej Kediaman 2, di dalam kampus.

2. Suasana ini sekali lagi mengenang suasana lama semasa belajar di USM Kampus Kesihatan, Kubang Kerian, tempoh hari. Di USM selama 5 tahun cukup mendewasakan saya. Saya terbayangkan abang penghantar surat khabar yang selepas Subuh setiap hari datang dan meletakkan akhbar di semua Desasiswa. Sayalah orang pertama yang akan membelek surat khabar sambil teh tarik di tangan. Basikal saya sering menjadi tunggangan di dalam kawasan kampus. Ke Surau, ke Kuliah, ke Pejabat hatta ke Pasar Malam saya hanya mengayuh basikal.

3. Setelah sehari di UiTM Kampus Perubatan, membuatkan saya mula berasa rindu suasana di USM, terkenang ramai abg senior berjalan ke kuliah dengan ber'LAB COAT' dengan TENDON HAMMER disangkut disisi, kakak-kakak senior berkumpulan sesana kesini, pelbagai bangsa dan budaya. Ada juga menggendong botol air bersaiz besar luar biasa ke kuliah.

4. Di sini, UiTM kampus Perubatan, Sungai Buloh, ada banyak kelebihan, oleh kerana asrama POST GRADUATE dan UNDER GRADUATE tidak diasingkan agak janggal buat kali pertamanya. Mungkin juga bilik untuk bekeluarga agak terhad. Namun saya sudah biasa dengan suasana bilik yang compact dan saya cuba menyesuaikannya. Tidak lama hanya 3 tahun di sini, In Sha Allah.

5. Berpagi-pagi surau disini berkumandang Azan Subuh, seala-ala Desa Nurani. Kafe dibina di aras lantai tidak perlu ke bangunan lain lagi. Agak baik, namun masih baru, tiada banyak pilihan jika dibanding dengan kafe Murni, mahupun Nurani apa lagi HARMONY. 

6. Saya juga masih berjinak jinak dengan kemudahan wifi di sini, kalau dahulu PPKT adalah pusat informasi saya, malahan bilik saya akan selalu menjadi rujukan bila Internet tiada atau rosak. Disini menggunakan CISCO, harap indah khabar dari rupa.

"UiTM di Hatiku"
:: UiTM Sungai Buloh, Kampus Perubatan, MY HOME  

No comments: